2014-03-23

Gastronomia jako dodatkowe źródło dochodu w kinie.

Gastronomia czyli popularny zestaw popcorn i cola to kolejny obok reklamy najbardziej dochodowy sposób pozyskania środków dla kina. Mimo, że wiąże się z zakupem odpowiednich urządzeń gastronomicznych to patrząc na liczby, z których wynika, że przeciętny widz zostawia co najmniej równowartość biletu przy zakupie popcornu oraz napoju to jest to sposób warty zastanowienia. Tym bardziej, że koszt wytworzenia jednej średniej wielkości torebki popcornu wynosi poniżej 1zł (!). Istnieje kilka możliwości zarobku na gastronomii w kinie. Najłatwiejszy to wydzierżawienie powierzchni firmie zewnętrznej, która w naszym kinie zajmie się dystrybucją popcornu i napojów. Wtedy kino otrzymuje stały miesięczny przychód niezależnie od obrotów. Innym rozwiązaniem jest zakup lub wydzierżawienie automatu do popcornu, który zostanie postawiony w kinie. Ceny za używane automaty nie są wysokie, a dodatkowo są firmy oferujące wynajem takich urządzeń. Przy tego typu maszynie należy zadbać o uzupełnianie kukurydzy oraz pojemników. Najbardziej kosztowną metodą jest zainwestowanie w maszyny do popcornu i napojów oraz zatrudnienie do ich obsługi dodatkowego personelu. Pozwala to na dopasowywanie oferty do indywidualnych gustów klientów, jednak generowane koszty są znacznie wyższe niż w poprzedniej metodzie. Wybór rozwiązania zależny jest od kilku czynników, które dla każdego kina powinny być rozważane indywidualnie. Nie zmienia to faktu, że jest to ciekawa propozycja dla każdego kina.

więcej na temat gastronomii w kinie >>

Nie masz jeszcze konta?
<<  kwiecień 2017  >>
 01
 02  03  04  05  06  07  08
 09  10  11  12  13  14  15
 16  17  18  19  20  21  22
 23  24  25  26  27  28 29
 30
partnerzy: